Blíži sa obdobie vianočných sviatkov, kedy viac času trávime doma v kruhu rodiny a priateľov. Spoločné stretnutia a posedenia sa nezaobídu bez občerstvenia s kávou, ktorá sa stala súčasťou našich spoločenských rituálov. Ale aj pri pití kávy vzniká odpad, či už zo samotnej kávy alebo z obalov, do ktorých je balená. OZV ENVI – PAK učí ľudí, ako tieto obaly správne vytriediť.
Ak sa obaly z kávy nesprávne vytriedia, končia na skládkach, čím prispievajú k znečisteniu životného prostredia. Pred ich vytriedením je dôležité vedieť, z akých materiálov sú vyrobené. Je to od plastu cez kov/hliník až po sklo alebo papier. Najčastejšie to však býva kombinácia viacerých materiálov. Aj pri týchto obaloch platí, že čo sa dá od seba oddeliť, treba oddeliť – napríklad viečko alebo nálepku. Vrchnák tiež treba vytriediť oddelene. Spotrebiteľom preto odporúčame, aby si pred vytriedením takýchto obalov pozorne pozreli recyklačné symboly uvedené na obale a pri triedení sa nimi riadili.
Pre zaujímavosť uvádzame zopár štatistických údajov. Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Každý deň ju celosvetovo vypije až miliarda ľudí. Najviac sa jej však nepije v Taliansku alebo Brazílii, ako by sa možno domnievala väčšina ľudí, ale v severských štátoch, predovšetkým vo Fínsku, kde priemerná ročná spotreba je 12 kg na obyvateľa. Nasleduje Nórsko, Island, Dánsko, Holandsko a Švédsko. Spotreba kávy na Slovensku v ostatných rokoch narastá. Podľa údajov zo Štatistického úradu sme v roku 2021 skonzumovali v priemere 2,8 kilogramu kávy na osobu, čo je o 8 % viac ako v roku 2020. Denne ju pijú tri štvrtiny Slovákov a Sloveniek, pričom viac ako polovica ľudí vypije za deň dve až tri šálky. Len 10 % ľudí pije „čistú“ kávu bez mlieka alebo cukru.
OZV ENVI – PAK