Ako správne triediť obaly od čokolády

Asi najpopulárnejšia sladkosť na svete – čokoláda, je bežnou súčasťou takmer každej domácnosti. A hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov čokolády na svete, priemerný Slovák skonzumuje (podľa posledných údajov z roku 2022) ročne 4 kg výrobkov z čokolády. Tieto dobroty sa balia do rôznych obalov, ktoré môžu byť zrecyklované iba vtedy, keď budú vytriedené. Práve preto OZV ENVI – PAK pravidelne učí ľudí, ako takéto obaly správne vytriediť.

Pred ich vytriedením je dôležité vedieť, z akých materiálov sú vyrobené – či ide o plast, papier, niektorý z kovov alebo sklo. Často to býva aj kombinácia viacerých materiálov. Spotrebiteľom preto odporúčame, aby si pred vytriedením takýchto obalov pozorne pozreli recyklačné symboly uvedené na obale a pri triedení sa nimi riadili. Netreba zabúdať ani na to, že čo sa dá od seba oddeliť, treba vždy oddeliť.